Sad Storyteller – Traust, men god country

Sad Storyteller – Traust, men god country

Det er det med disse svenskene i Yukon, AK at det er så forbasket trivelig å befinne seg i deres selskap. På den annen side er det kanskje litt vel farefritt også – her ligger ikke overraskelsene på lur noe sted. Det er ikke noe direkte galt i det i seg selv, men vi har liksom på følelsen av å ha hørt det meste før, både når de spiller tradisjonell country og når de er mer på rocker’n.

Men ikke for det, Yukon, AK er et godt countryband – og best er de kanskje når de i tillegg også lar seg inspirere av artister á la Tom Petty, Bruce Springsteen og Steve Earle. Og det er ikke fordi country er en mindreverdig sjanger i forhold til rock, men fordi låtskriver Ekerstam rett og slett ser ut til å skrive bedre sanger når han får countryklisjéene litt på avstand.

Ta for eksempel Shallow Man, som har mye av Tom Petty i seg. Tittellåta, som foruten å være en aldri så liten kremdott av en countryballade, har ellers et springsteensk munnspill som minner om tingene mannen gjorde på Nebraska.

Pelle Ekerstam er ubestridt leder av Yukon, AK, men fungere også som gitarist, vokalist og bandets eneste låtskriver. Flere av låtene er da også hovedsaklig lagt opp bare med Ekerstams gitar og stemme, og det levnes liten tvil om mannens talent både som låtskriver og vokalist. Han synger med en røst og en diksjon som er tatt rett ut fra den amerikanske countrylæreboka.

Som tittelen antyder ligger det en viss tristesse over en del av låtene, og denne platen er definitivt et bevis på at country virkelig er «white man’s blues». Ekerstam legger både sjel og hjerte i platas mange countryballader som alle legger seg riktig så behagelig til i øregangenes indre.

Sad Storyteller er omtrent tre fantasillioner ganger bedre enn den oljeflekkede samlebåndskøntrien som pumpes ut fra norske bensinstasjoner til daglig. Dette er musikk laget av og for folk som brenner for og elsker country. Ja, dette er en plate som til tross for sine svakheter burde interessere tilhengere av alle former for ektefødd amerikansk låtskriverkunst.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.