Luxus – Kommunikasjonsrock på brede bånd

Luxus – Kommunikasjonsrock på brede bånd

Salvatore er blitt et navn å regne med i norsk musikk. På de siste fire årene har de gitt ut like mange album; hvor av de to siste har blitt produsert av selveste John McEntire fra det amerikanske bandet Tortoise. Dette har nok vært sterke detaljer i forklaringen på hvordan de er blitt et av de mest interessante rockebandene her hjemme. Et blikk for hardt arbeid kombinert med fokuset til en av gudfedrene i sjangeren har klart å skape et sound som på Luxus slår ut i full blomst.

Salvatore har blitt internasjonale på sitt fjerde album. De trekker inn metropolens kjølige støy og avant rock og blander dette med lydvalg fra kilder så fjernt fra hverandre som Jamaica, Afrika og Tyrkia. Men disse inspirasjonene er ikke blitt plantet på platen som pålegg etter at innspillingen er gjort. De nye inntrykkene er filtrert gjennom bandets sound og er med på å fargelegge det endelige resultatet. Man kan fornemme disse nye detaljene i lydbildet, men det er såpass godt integrert at man ikke har mulighet til å peke på enkelte bestanddeler som skiller seg ut.

Musikken er ikke særlig preget av popmusikkens vers og refreng, men Salvatore makter likevel å mane frem låter som lett tar tak i rockefoten til lytteren. De spiller en drømmende form for eksperimentell rock. De synes å ha lært noe av det kontinuerlige drivet fra elektronisk musikk. Lån bare øre til den yppige og lekende Roots & Weather hvor deres nærmeste rivaler her hjemme kan se ut til å bli Palace Of Pleasure. Denne kombinasjonen fører de unna territoriene til band som Mogwai og Godspeed You Black Emperor! og introduserer dansefoten til postrocken. Men, de kan også banke å slå – som på femtesporet Fluxus som ser ut til å ville undersøke frirocken litt nærmere.

Luxus er en rent ut vakker plate som virkelig er med på å bidra å føre Salvatore inn i det fine selskap i vår hjemlige rockliga. Dette albumet er ikke bare en ypperlig portal til et ypperlig band, men burde også fungere som en anbefalt inngangsport til de mer utfordrende delene av rocken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.