Encore – Trist ekstranummer

Encore – Trist ekstranummer

Et kjennetegn ved bra musikk er at det taler for seg selv. Det er unødvendig med felles språk for å samle folk rundt den gode melodi. Er en artist så heldig å ha en melodi som ikke er avhengig av verbalt språk for å blir forstått, åpner det seg et enormt kommersielt potensial. Eminem har frem til nå brukt dette for hva det er verdt. Kontroversielle tekster i samspill med flotte beats, og en generell I-don’t-give-a-fuck-holdning, har gjort han til de siste fem årenes kanskje mest fremtredende antihelt.

Men nå ser det ut som at det er slutt. Encore er en sytti minutter, altfor lang rap-plate som fremkaller små gjesp heller enn store gisp. Eminem er fortsatt en meget habil raper, men det er noe med hele pakken som ikke lenger fungerer. Et viktig moment er beatsa. Seige som sirup mangler de brodden som en gang i tiden gjorde Eminem-plater til noe å glede seg over. Nå er musikken ikke mye annet enn stillestående bakgrunnståk med hensikt å fortelle lytteren hvilken sinnstemning tekstene skal tolkes ut ifra. Isteden for friske og kreative godlåter blir vi avspist med et materiale en tredjesortering verdig. Emniem og Dr. Dre, som har delt på produksjonen, har kort og godt ikke fått det til denne gangen.

Kanskje det dølleste med denne platen er Eminems plutselige politiske engasjement. Det er tross alt to uker siden presidentvalget ble avholdt, så å nå si hvor dum presidenten har vært virker litt patetisk. Hadde det vært noe hold i denne mannen ville denne platen vært sluppet i juni, og ikke etter alt som kan minne om valgkamp. At han i det hele tatt beveger seg inn på temaet «politisk rap» stadfester bare mistanken om at dette er en abdiserende majestet. Han har aldri vært, og kommer heller aldri til å bli noen politisk maktfaktor. Bare en periodevis god klovn med taket på massene.

Eminem har på to og et halvt år gått fra fortreffelig pop-rap, til å lage surmagrede protestsanger uten punch. Forhåpningen om at Just Lose It bare skulle være en dårlig planlagt singel viser seg å være forgjeves. Hadde det ikke vært for tittelkuttet Encore med 50 Cent og Dr. Dre er det ikke godt å si hva som hadde skjedd. Trolig hadde platen ligget i søppelkassen for lenge siden…

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.