Demon Days – Lekende lekkert

Demon Days – Lekende lekkert

Med Damon Albarn i spissen er Gorillaz et snodig fenomen som har vist seg langt mer spennende enn noen kunne tro. Etter en motvillig nominasjon til blant annet Mercury Music Award i 2002, viste ”bandet” gjennom debutplaten Gorillaz at dette var en gjeng med mye på hjertet. Debutsingelen Clint Eastwood er nærmest som en klassiker å regne, og på oppfølgeren Demon Days viser disse figurene at de har betraktelig mer på hjertet.

Allerede med singelsporet Feel Good Inc., med De La Soul som gjesterappere, ble det avslørt at Gorillaz fremdeles har noe å fare med. Og det kanskje i større grad enn før. I alle fall er denne låten en ypperlig representant for Demon Days, som totalt sett har blitt en forførende frisk utgivelse. Absolutt alt her er pakket inn i lekende lekre arrangementer og er videre sterkt krydret med bøttevis av rytmer og effekter som gir det hele en uforutsigbar substans.

I likhet med førsteplaten Gorillaz er også Demon Days bygget opp med digitale hjelpemidler håndtert av et uvanlig kyndig personell. Men mye peker også i retning mot at låtene er komponert med hensikt å fungere som noe som veier tyngre enn andresorterte låter som skapes på et hobbyverksted. Albarn og kompani må med andre ord ha lagt betydelig arbeid i prosjektet fra bunn av, hvilket også kommer tydelig frem på det endelige resultatet.

Blant gjesteartistene finner vi blant annet Neneh Cherry, Ike Turner, Shaun Ryder, Roots Manuva og selveste Dennis Hopper, i tillegg til nevnte De La Soul og et barnekor. Og alle bidrar på sin måte med å gi albumet ubegrenset nedslagskraft. Eller for å si det på en annen måte: Her bør det være noe for enhver smak.

Foruten nevnte Feel Good Inc., bør også bidrag som Dirty Harry (Clint Eastwood er altså ikke glemt denne gangen heller), Every Planet We Reach Is Dead, All Alone, Dare, og Fire Coming Out Of The Monkey’s Head (hvor Dennis Hopper tar seg av snakkingen) kunne trekkes frem som gode eksempler på hvorfor albumet fungerer så godt som det gjør. Og enten de ønsker det eller ikke vil det ikke komme som en overraskelse om Gorillaz tildeles en ny Mercury-nominasjon etter dette.

Konklusjon: Det er på ingen måte vanskelig å fastslå at Gorillaz akkurat nå må være verdens beste tulleband!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.