The Modern Dance – Klassiske dansetrinn

The Modern Dance – Klassiske dansetrinn

Det har gått 46 sekunder av låta Non-alignment Pact og skiva The Modern Dance før Pere Ubu skriver musikkhistorie. Det er da David Thomas kommer inn med sin halvt her, halvt et helt annet sted mumlevokal og etablerer den genuine Pere Ubu-soundet. (Riktig nok hadde de gitt ut noen småutgivelser før dette, men det er her magien ble formalisert i langspillerform.)

Frem til da har vi vært med på en oppbygging av pipende støy, en riffende gitar, barske bassganger og fantastisk trommespill. Og nå eksploderer hele bandet i en tre minutters lang ekstatisk utløsning, takket være Thomas nasale grynting. Det David Thomas, Tom Herman, Scott Krauss, Tony Maimone og Allen Ravenstine lager her, er en hypersmart rølpelåt som med rørende enkle grep oppsummerer musikkhistorien. Stooges, Can, Beatles, Captain Beefheart, Sun Ra, The Sonics, Roxy Music, Miles Davis og Velvet Underground, snurpet sammen i en av tidenes definitivt sterkeste åpningskutt. Smartere kan det vanskelig gjøres!

Det mulig å si mye om hver enkelt låt på denne skiva, men det holder å si at hvert bidrag er et skattekammer av impulser og kreative blinkskudd. Og har man først gått inn og sett seg om i skivas skakke univers, ja, så går man høyst sannsynlig ut igjen med et helt nytt syn på musikk som uttrykksform. Kanskje du til og med danser litt på din vei ut av de ti rommene skiva huser. Skjærende, funky, politisk, teatralsk og forvirrende annerledes ramler The Modern Dance av sted, for å så etter drøye 36 minutter lande på beina som en av det beste og viktigste platene noen gang laget.

Sonic Youth, Nirvana, Pixies, bob hund, Nick Cave, TV On The Radio, LCD Soundsystem, Public Image Ltd. og Gang Of Four, bare for å trekke frem et lite utvalg, har funnet mye kreativ støtte i denne platen. Og skal man nyte disse artistense materiale fullt ut, er det helt nødvendig at The Modern Dance ligger i bunnen og minner hvor de har fått inspirasjon fra.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.