Selections Circa 1990-2000 – Noe søtt, noe salt og noe syrlig

Selections Circa 1990-2000 – Noe søtt, noe salt og noe syrlig

Giant Sand har vel aldri vært særlig store. Ihvertfall ikke sett i en kommersiell målestokk. Platene deres har kommet ut med jevne mellomrom til mange kritikeres glede, men mannen i gata har sjelden fått dette flotte kollektivet med seg. Dette har om muligens endret seg noe i løpet av de siste årene, mest på grunn av en nesten intens aktivitet fra bandet. Blant annet står disse folkene bak flotte plater fra Calexico, soloplater fra Howe Gelb, prosjektet OP8 med Lisa Germano og i fjor fikk de også publikum med seg da deres nydelige Chore Of Enchantment ble en av deres definitivt mest profilerte utgivelser i deres diskografi.

Selections Circa 1990-2000 er ei skive som samler opp diverse låter fra ulike ting Giant Sand har bedrevet med det siste tiåret. Med tittelen henspeiler man nok til det poeng at skiva knappest er ei greatest hits-plate, men snarere en uformell presentasjon av bandets arbeid siden 1990 (sånn omtrent). I tillegg til at man tar med seg enkelte spor fra noen av de ‘vanlige’ albumene. Blant annet er Chore Of Enchantment representert med to spor. Ellers har det blitt plass til spor fra hyllestplater, hjemmeopptak og coverversjoner av både Neil Young og Roger McGuinn.

Et trekk som går igjen på hele skiva er den nesten totale tilstedeværelsen av gjesteartister. Med det menes ikke en lokal felespiller fra Tucson, Arizona, men snarere et virkelig stjernelag fra det unge og alternative countrymiljøet i USA. Bare et raskt blikk gjennom coveret avslører navn som Evan Dando, Victoria Williams, Lisa Germano, Lucinda Williams og Juliana Hatfield. Men allikevel er hovedmann Howe Gelb og resten av Giant Sand klart i fokus i lydbildet med sin skakke og varme countryrock.

Selections Circa 1990-2000 fungerer som en flott introduksjon til et band som har hatt et lunt sound i musikken sin lenge. Her prioriteres tydelig stemninger og vakre melodier; Selv om hardere kanter kommer til overflaten i form av både fuzzbokser og feedback. Det virker på undertegnede som om bandet tar sin inspirasjon fra det ville vesten og fenges av countrymusikkens hjertesorg samtidig som de har god kontroll på den arkitektur som ligger til grunn for rocken. Når Giant Sand dytter disse kildene sammen, skaper de et sterkt følelsesladet og skakt rockmaleri; ikke ulikt andre amerikanere som Rex, Will Oldham og Lambchop.

Noen favoritter er alltid vanskelig å peke ut på slike jevnt bra plater, men sporene fra Chore Of Enchantment setter meg alltid i en nær sakral stemning. Stuck fra skiva Centre Of The Universe låter som et modernistisk Bob Dylan & The Band med skranglende gitarer og en skjelven Howe Gelb på sjefsvokal. Gjennom hele denne plata, og dermed hele diskografien til Giant Sand, er det en følelse av rom. En følelse av åpne ørkenlandskap og evigblå himmel.

Vil du oppleve noe spesielt? Kjøp noe av dette bandet, gå hjem og tenn et stearinlys. La Giant Sand gå på anlegget og legg deg på senga – verden vil være den samme en time senere, men du vil kunne smile mye lettere.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.